Het verschil tussen verandering en verbetering

Of waarom Oploscafé niet onder change management valt.Maar ook weer wel.

"Verandering is de enige constante", wordt wel eens gezegd.
Een waarheid als een koe, en het geeft aan hoe onze maatschappij evolueert.
Zelf ben ik fan van evolutie, niet van revolutie. Evolutie komt nooit vanzelf, dus een revolutionaire charge is op tijd en stond nodig. Maar dat is niet de clou van dit artikel.

"Iedereen wil verandering, tot ze zelf moeten veranderen."
"Change fatique."

Mensen en teams worden onrustig van verandering. 
Blijkt ook uit de bevindingen van Ashley Goodall, die hij neerschrijft in zijn nieuwste boek "Verandermanie". Ik las een artikel met Ashley en zag plots dat Oploscafé niet focust op verandering.

Wanneer mensen vragen wat ze nu eigenlijk uit Oploscafé zullen halen voor hun team, zeg ik steeds "you know what needs to change, for things to change."
Bekt ook lekker.
Alleen gaat het niet over de verandering, over de change.

Waarover gaat Oploscafé voor teams dan?

Oploscafé voor teams gaat over de implementatie van continuous improvement. Constante verbetering. Elke dag 1% beter, da's 37% op jaarbasis.

Uiteraard moet je dan eerst weten waarop je moet letten en waar je de focus moet leggen. Wat er moet verbeterd worden.
Misschien moet ik mijn lekker bekkende pitch aanpassen: "you know what needs improvement for things to improve."

Oploscafé verschilt van verandermanagement op 3 belangrijke punten:

Verbetering boven verandering

Oploscafé kijkt naar wat er al goed gaat en bouwt daarop voort. Dit wordt ondersteund door technieken zoals het waardenkompas en gezamenlijke doelbepaling, zodat het team continu kan verbeteren zonder constante disruptie​.

Bij traditioneel change management wordt verandering vaak ingezet als een radicale reset, met risico op verlies van kennis, verbondenheid en stabiliteit. Dit kan leiden tot chaos en weerstand.

Oploscafé legt focus op het team en op een roadmap die door het hele team gedragen wordt.

2. Cyclisch en Iteratief in plaats van Lineair

Oploscafé werkt met de PARI-cyclus (Pact, Act, React, Impact), een iteratief proces waarin teams continu evalueren en bijsturen​. Verbetering is dus een doorlopend proces dat wordt aangepast aan nieuwe inzichten.

In het Traject 100 doorloopt het team stappen van 100 dagen, met telkens voldoende ruimte om terug te kijken, bij te sturen en verder te gaan.
Quick wins in de eerste 10 dagen om het momentum te scheppen, daarna grotere stappen om het momentum gaande te houden.

De metafoor van de zeilboot is ook op dit traject van toepassing: beter in kleine stapjes bijsturen dan grote stappen willen zetten (in een richting die niet iedereen ziet zitten).

3. Menselijke maat en teamcohesie

Oploscafé benadrukt de kracht van het team en werkt aan het versterken van de teamdynamiek en motivatie, wat de betrokkenheid en tevredenheid verhoogt​.

In veel verandertrajecten wordt onvoldoende rekening gehouden met de impact op de menselijke maat. Zoals in het artikel van Ashley Goodall wordt beschreven, verliezen teams bij constante verandering vaak hun gevoel van controle en verbondenheid.

Door regelmatig opnieuw in te checken (wat niet hetzelfde is als micromanagement) en bij te sturen, blijft iedereen betrokken en draagt iedereen bij.


Oploscafé helpt teams om te focussen op wat echt werkt: duurzame verbetering en teamcohesie.

In plaats van verandering om de verandering, richten we ons op het versterken van wat er al is en het mobiliseren van teams om stap-voor-stap vooruitgang te boeken. Dit resulteert in een omgeving waar strategie en uitvoering naadloos op elkaar aansluiten, met betrokken medewerkers en blijvende impact.

Wil je daar meer over weten?

Zet jezelf meteen in de agenda!

Hoe het allemaal begon